TP-link router DNS cache hiba

Nem túl ismert, de a TP-Link routereknek évek óta fennálló hibájuk van a DNS cache-vel. Többen jelentenek internet hibát, majd kiderül, nem az Internettel van gond, hanem a routerrel.

Hibajelenség: Bizonyos oldalak időnként napokra elérhetetlenné válnak. Ez változó, mind a hiba fellépésének ideje, mind az érintett oldalak száma. Általában a router újraindítása néhány órára orvosolja a problémát, de ez nem igazi megoldás.

Elmélet: Az Interneten IP címek segítségével működik az adatátvitel. Az IP címek nehezen megjegyezhetőek, de szükségesek. A megoldás a domain nevek használata. Domain név pl. www.egomnet.hu, IP cím pl.: 217.113.48.7. A DNS szerver rendeli a domain nevekhez az IP címeket. Ez a feloldás általában a kommunikációval együtt néhány 10 ms, ami nem tűnik soknak, de sok lehet. Erre vezették be a DNS gyorsítótárat, vagy cache-t, amit a Windowsok is tartalmaznak, de gyakran routerek is végeznek ilyen feladatot. Ez azt jelenti, hogy egy táblázatban bizonyos ideig megjegyzik az utolsó névfeloldások eredményét. Amikor névfeloldásra van igény, akkor először ezekben a táblázatokban keresik a megoldást, ami legfeljebb néhány µs.

Hiba megoldása: Letiltjuk a DNS cache-t.

DNS cache letiltása a TP-link routerekben:

 1. Keressük meg a router IP címét. Alapértelmezetten 192.168.0.1. Ha feltételezzük, hogy nem változtattuk a telepítés során, a 2-es ponttól folytathatjuk.
 • Indítsunk egy parancssort: Windows és az R billentyű együttes benyomása után beírjuk, CMD majd megnyomjuk az entert.

windows gomb

 • Begépeljük: ipconfig, majd entert nyomunk.
 • Megkeressük az alapértelmezett átjárót (default gateway). A példaképen 192.168.0.1 

parancssor

 1. A default gateway(alapértelmezett átjáró) általában a router. Ezt az IP címet bemásoljuk a böngészőnk címsorába. (Chrome-nál az IP cím elé írjuk be a http:// előtagot is!)
  böngésző ip cím
 2. Az alapértelmezett jelszó: admin. Ha ezt megváltoztatjuk, érdemes felírni.
  DNS szerver IP
 3. Lépjünk be a DHCP beállítások menübe! Ha itt a DNS server nincs kitöltve, akkor valószínű a hibát ez okozta. Ha korábban ki lett töltve, akkor a DNS cache már le lett tiltva.
  DNS szerver IP
 4. Írjuk be a DNS címeket! EgomNet Kft az ügyfelei részére a 217.113.48.1 és a 212.92.23.245 IP című DNS szervereken nyújt DNS szolgáltatást. De bárki használhatja a Google ingyenes DNS szolgáltatását is, azok a 8.8.8.80 illetve a 8.8.4.4 IP címeken érhetők el. Léteznek más ingyenes DNS szolgáltatók is, de az EgomNet KFt. technikai okok miatt más ingyenes DNS szolgáltatót nem támogat. (DNS mérgezéses vírusok miatt korlátozzuk mely DNS szerverek érhetők el a hálózatunkból.)
 5. Mentsük le a beállításokat!
  Adatok mentése

Gyakorlatban, ez a megoldás, nagyon sok hibát oldott meg. Örömömre szolgál, ha önnek is segített. Ez a DNS cache letiltás várhatóan nem lassít semmit sem az Internet kapcsolaton, hiszen a Windows és szinte minden mai készülék létrehozza a saját gyorsítótárat.