Biztonsági mentés. Hova mentsünk hogy a mentés meg is maradjon.

Az adatok mentésének fontosságát már nem kell hangsúlyozni. Az előző hónapok zsaroló vírus támadásairól már az is hallott aki nem használ számítógépet. Ahogy a védekező tervben leírtuk, az egyik fontos lépés a biztonsági mentés elvégzése. Most ezt a témát nézzük meg alaposan.

Az adatok mentése történhet optikai médiára (CD, DVD), merevlemezre (wincheszter, HDD), SSD-re, pendrájvra (USB drive), memória kártyára (DS, MC, CF, MMC ), a felhőben (cloud) és egy nem éppen otthoni használatra való mentési lehetőség: szalagos mentő egységre.

Optikai médiaBlu-Ray backup

Optikai médiának hívjuk a CD, DVD és Blu-ray lemezeket. Régebb nagyon elterjedt mentési eszközök voltak, manapság már kiszorultak a használatból. Nagy hátrányuk hogy csak egyszer használhatóak, viszont az optikai médiára kimentett biztonsági mentést nem tudja felülírni a zsaroló vírus. Ideális olyan adatok tárolására amelyeket archiválni akarunk. Vegyük figyelembe hogy a olcsóbb DVD lemezek idővel degradálódnak. Ezeket érdemes pár év elteltével ellenőrizni és akár át másolni más médiára, a biztos megmaradás céljából.

Merevlemez, SSD

Ezt az eszközt használjuk az adatok tároláshoz, ezen dolgozunk, ide hozzuk létre az új adatokat. A mentést célszerű egy másik merevlemezre vagy SSD-re készíteni. Ha ez a eszköz állandóan rá van csatlakoztatva a gépünkre akkor akár inkrementális mentést is készíthetünk, ezzel pedig elérjük hogy tetszőleges visszaállítási lehetőségünk legyen. Hátránya hogy a zsaroló vírus is eléri ha csatlakoztatva van, és a mentett adatokat is kódolhatja.

Pendrájv, Memória kártya

A manapság kapható pendrájvok és memória kártyák már akkora tár kapacitással rendelkeznek hogy vetekszenek a merevlemezekkel. Olcsó áruk által tökéletes eszközök az adat tárolásra, adat cserére. Sokkal praktikusabbak az optikai meghajtóknál amiket kiszorítottak a piacról. Habár az írási sebességük jóval a merevlemezek sebessége alatt van, ugyan olyan praktikusan lehet használni őket. Itt is lehetőségünk van az inkrementális mentéshez. Ennek a mentésnek is az a hátránya hogy ha a vírus támadás idején a memória kártya csatlakozva van a géphez, akkor a vírus kódolhatja a rajta lévő mentett fájlokat.

Felhő tárhelycloud backup restore

Pár év jelent meg a köztudatba a felhő, vagy ahogy az informatikusok mondják a CLOUD. Ez egy nagyon népszerű és most már mindenkinek elérhető tároló forma. A lényeg hogy az adatok nincsenek a számítógépünkön, hanem a világban valahol valamelyik szerveren vannak tárolva. Egyik jelentős előnye a felhőbe mentésnek az hogy az adatokat elérhetjük más internet kapcsolattal rendelkező eszközről is. A legnépszerűbb ilyen tárhely a Dropbox, de a Google Drive-ot se kell bemutatnom. Biztos már sokan használták ezeket csak nem párosították a felhő fogalommal. Az egyik legnagyobb ingyen tárhelyet kínáló ilyen felhős szolgáltatás a Mega. Nem célom ezeket a szolgáltatásokat reklámozni csak példaként említettem a könnyebb érthetőségért.

A felhőbe való mentés általában úgy működik hogy a gépünkre telepítünk egy klienst amit a felhő szolgáltatás biztosít, és ez a kliens elvégzi a kijelölt mappa automatikus szinkronizálását a felhő tárhellyel. Nagy előnye hogy egy rövid beállítás után a mentés automatikusan véghez megy, a beállított mappa aktuális állapota megtalálható a felhőben is. Itt is előfordulhat hogy a zsaroló vírus lekódolja a fájlokat, és ez a változás szinkronizálódik a felhőben is, de a legtöbb felhő tárhely szolgáltató biztosít visszaállítási lehetőséget. Ezt a visszaállítási lehetőséggel élve, a tárhely web oldalán vissza tudjuk szerezni az adataink előző, egy használható, verzióját. Hátránya hogy kevés tárhelyet biztosítanak ingyen. Viszont ha valamelyik beválik akkor érdemes megfontolni az előfizetést egy nagyobb csomagra.

Szalagos mentő egység

Szándékosan hagytam a végére a szalagos egységekre való mentést mert most az otthoni körülmények között hozzáférhető mentésekkel foglalkoztam. A szalagos mentő egységek nagyon drágák, üzemi környezetben használják és ha valakinek van szerencséje otthon ilyent használni az bizonyára nem szorul útmutatásra.


 

Összegzés: Melyik a legjobb média a mentések tárolásához?Biztonsági mentés

Akármelyik! Mert ha van mentés az jobb mint ha nincs mentés.

És hogy ne hagyjam a kedves olvasót teljesen tanácstalanul, a következőkbe leírok pár mentési stratégiát.

 

Átlagos felhasználó mentési terv.

Képek szinkronizálása a Google fotó tárhelyre.

Dokumentumok szinkronizálása a Dropbox online tárhelyre.

Heti rendszerességgel elvégzett növekményes (inkrementális) mentés a felhasználó saját mappájáról (beleértve a képek és dokumentumok) egy lecsatolható médiára pl. USB pendrájvra.

Fotós mentési terv.

Képek mentése legalább kettő online tárhelyre, pl: Flickr, Google Photos, Facebook (private), Dropbox, Amazon S3. (érdemes megfontolni a fizetős tárhely lehetőséget a nagy méret miatt)

Heti rendszerességgel elvégzett növekményes (inkrementális) mentés a felhasználó saját mappájáról (beleértve a képek és dokumentumok) egy merevlemezre.

Havi rendszerességgel Archív jellegű képek kiírása Blu-Ray lemezre.

Player mentési terv.

Saját mappa szinkronizálás pl Dropbox felhővel.

Játék mentések szinkronizálása Mega felhővel.

Amikor szükséges (pl. új játék kerül a tulajdonában), játék telepítő fájlok és játék mentések, lementése egy lecsatolható merevlemezre.

Biztonsági mentés, backup

Még egy nagyon fontos dolog amiről nem szabad megfeledkezni: minden mentést le kell ellenőrizni. Egy olvashatatlan mentés nem mentés. Egy elérhetetlen mentés nem mentés. Minden mentéssel készítsen visszaállítási tervet is, és csak akkor tegye el nyugodtan a mentést ha ezt a visszaállítást ki is próbálta.