Tavaszi portalanítás

Ahogy az otthonunkat, kertünket időközben kitakarítjuk, úgy a számítógépekre is ráfér egy nagytakarítás időnként. Itt a tavasz és a kerti munkát elvégezve leülünk a gép elé, de ne csüggedjünk, hanem végezzük el itt is a szükséges tavaszi takarítást. A takarítással hatékonyabb működést érünk el, ezáltal energiát spórolunk meg. A számítógép takarítást két részre oszthatjuk:

 1. Fizikai takarítás (portalanítás)
 2. Szoftveres takarítás

Ebben a cikkben a fizikai takarítás módját tárgyaljuk meg.

A hűtés rendszer működéséből adódóan, a számítógép házak rengetek port gyűjtenek össze a környezetből. Ez a por a ventilátorok és a hűtőbordák között lerakodik és elzárja a levegő útját, rontva a hűtés hatékonyságán. Ha a gép működése közben gyakran hallatszik ventilátor zaj, vagy váratlanul felpörög a hűtőventilátor, esetleg már megtörtént hogy a gép váratlanul kikapcsolt vagy újraindult, akkor lehet hogy már nagyon tele van porral.

A hardveres takarítást egy sűrített levegő flakonnal célszerű elvégezni, de ha ez nincs akkor a porszívó is megteszi. Ha van olyan porszívónk amelyet fordítva is használhatunk levegő fújóként akkor meg is van a tökéletes eszköz a gép portalanításhoz. FIGYELEM! a víztartályos porszívók nem alkalmasak erre a célra!

A következő lépéseket mindenki csak saját felelősségre végezze el!

 • PC gépház oldal leszedésKapcsoljuk ki szabályosan a számítógépet az operációs rendszer leállításával.
 • Húzzon ki minden csatlakozót a számítógépből. Általában a következő csatlakozók vannak a gépbe: Táp csatlakozó(FIGYELEM! 230V), monitor kábel (D-Sub, DVI, HDMI, Dispaly Port), hálózati kábel (RJ45), billentyüzet és egér (PS/2 , USB). Ha gondja akadna a csatlakozók sokaságával és nem biztos hogy vissza tud csatlakoztatni mindent a helyére, akkor hagyja ki ezt a műveletet és végezze el a Szoftveres takarítást a következő rész leírása alapján.
 • Bontsa le a gépház oldalát a számítógépház leírása alapján (FIGYELEM! Ha a gép el van látva zárjeggyel a garancia érdekében, és a gépház felbontása garancia vesztéssel jár, akkor ne végezze tovább ezt a műveletet, lépjen a Szoftveres takarítás részre). A gépház oldala általában pár csavarral van rögzítve, a számítógépház hátánál és a csavarok kicsavarása után a gépház oldalát hátrafelé csúsztatva lehet levenni. A rögzítő csavarokat tegye olyan helyre ahol majd a takarítás végeztével is megtalálja :-)
 • A gép működése közben a levegő az előlapnál áramlik befele, áthalad a processzor hűtőbordákon majd a táp ventilátor kinyomja a házból a meleg levegőt. A portalanítást a levegő áramlás ellenkező irányában kell elvégezni. FIGYELEM! A portalanítás alatt legyen óvatos, vigyázzon hogy nehogy megmozgasson vagy kihúzzon valami csatlakozót vagy kábelt a gép belsejéből.
 • Vigye a gépet olyan helyre ahol a felszálló por nem okoz problémát.
 • A kifujjást kezdje a tápnál. Vegyen egy műanyag pálcát (pl. egy szívószálat) és óvatosan támassza meg a ventilátorok lapátjait hogy fújás közben ne tudjon felpörögni a ventilátor. A ventilátorokat nem szabad felpörgetni a fújással mert elkopnak a csapágyak.
 • Folytassa a processzor hűtő kifújásával, ügyelve a ventilátor lapátok megtámasztására.
 • Ha van videokártya beszerelve, akkor a videokártya hűtőbordáiról is fújja le a port.
 • Fújja ki a port a gép belsejéből és az előlap levegő nyílásaiból is.PC hüttés
 • A portalanítás után ellenőrizze hogy nem marad idegen tárgy a gépházon belül, a ventilátorok mozgását nem akadályozza semmi, majd szerelje vissza a gépház oldalát, rögzítve azt ez eredeti állapotában a megfelelő csavarokkal.
 • Csatlakoztassa vissza a csatlakozókat amit kihúzott a művelet elején. A csatlakozási sorrendnél csak arra kell figyelni hogy a táp csatlakozót csatlakoztassuk utolsónak. Ez a művelet jó alkalom arra hogy a kábelcsomót a gép mögött is elrendezze.
 • Kapcsolja be a gépet és élvezze a takarítás eredményét.

 

Folytassa a takarítást a szoftveres takarítással. (leírás következik)